top of page
Foto van schrijverMorgen!

Wadi's in de strijd tegen wateroverlast en watertekort

GEMEENTE GEERTRUIDENBERG - Op verschillende plaatsen in onze gemeente zijn er inmiddels wadi’s aangelegd. Laatstelijk in Raamsdonk bij de nieuwbouw van de Wim Boonsstraat. Het idee achter het aanleggen van wadi’s is regulering van waterafvoer in bebouwd gebied buiten de riolering om. Een opslag- en infiltratievoorziening die tijdelijk gevuld kan zijn met hemelwater. In Nederland wordt het sinds 1992 op grote schaal toegepast. Het woord wadi is ontleend aan de Arabische naam voor een (vaak droog) rivierdal.

TOEPASSING

Bij toepassing van een wadi in stedelijke gebieden wordt de waterafvoer van straten, andere verhardingen en daken van huizen geheel of gedeeltelijk afgekoppeld van de riolering. Het hemelwater dat op deze verharde oppervlakken valt, wordt via een afzonderlijke hemelwaterriolering of over het maaiveld afgevoerd naar een wadi. Daar kan het infiltreren in de bodem of vertraagd worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon water onnodig naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat. Tevens wordt zo bereikt dat het grondwater wordt aangevuld. De toepassing van wadi's heeft daarnaast als voordeel dat de aanwezige (gemengde) riolering bij hevige regenval minder zwaar wordt belast.


REDENEN VOOR AANLEG

Klimaatadaptatie: drogere en hetere zomers en kortere heftige buien. Druk op het riool verminderen: riolen hebben het bij forse regen zwaar te verduren. Beplanting: sommige planten krijgen het steeds moeilijker. Met een wadi creëer je een ander microklimaat. Biodiversiteit: door de omstandigheden in de wadi trek je andere planten en dieren aan. Fraai: smaken verschillen natuurlijk. Maar ik vind een mooi beplante wadi met vochtminnende bloeiende planten een stuk mooier dan een saai stuk gazon. Hier ligt nog een schone taak voor de gemeente, want een aantal wadi’s o.a. achter de Jumbo hebben geen enkele beplanting.


WADI IN EIGEN TUIN

Graaf een ondiepe kuil in een lager gelegen deel van je tuin. Let erop dat het water van je huis wegstroomt door bijvoorbeeld een gootje aan te leggen vanaf de regenpijp tot aan de kom. Beslis zelf hoe groot je wadi wordt. Een vierkante meter met zo'n 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen.


MORGEN!

Een wadi helpt voor het ontlasten van de riool. Bij je eigen huis en buurt. We weten allemaal wat er gebeurt als het riool overbelast raakt. Of we vergroenen onze tuin en regelen de waterafvoer van onze daken óf we wachten af hoe het is met een overstromend riool in huis of buurt.


Namens de fractie van Morgen!


Minie van de Weerd

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page