top of page
  • Foto van schrijverMorgen!

200 nieuwe bomen kleuren de gemeente groener

GEMEENTE GEERTRUIDENBERG – De afgelopen weken werden er op tal van plekken in onze gemeente nieuwe bomen geplant. Zo’n 200 stuks. Bomen om onze gemeente weer een stukje groener te maken. Bomen als plek waar vogels hun nestje kunnen bouwen. Bomen om de lucht te zuiveren en CO2 op te slaan. Bomen als verkoeling op hete dagen in de zomer. Bomen om onze buurt er mooier uit te laten zien. Morgen! is blij met deze bomenactie!

BOMENKAART

De afgelopen maanden is in beeld gebracht op welke plekken in onze gemeente bomen zouden kunnen staan. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. We zien het vaak niet, maar in de grond onder ons loopt een wirwar aan kabels en leidingen om ons van stroom, water, gas, internet en tv te voorzien. Die kabels lopen vaak ook onder open grasvelden. Hierdoor zijn op voorhand veel locaties niet geschikt om een boom te planten. Wortels en een waterleiding gaan nu eenmaal niet zo goed samen. De plekken die overbleven zijn op een digitale kaart terecht gekomen, zodat ook inwoners konden meedenken over de locaties.


WOONWIJKEN EN BOOMSTRUCTUREN

Naast nieuwe bomen in de woonwijken in onze gemeente, wordt op veel plekken ook de belangrijke boomstructuur aangevuld. Een boomstructuur is een hele rij aan bomen. Vaak langs een doorgaande route (de Populieren langs de Oosterhoutseweg) of in een historische omgeving (de lindes aan de Markt en Venestraat in Geertruidenberg). In de locaties voor nieuwe aanplant zit bijvoorbeeld de Westtangent (Monnikenweg/Eendrachtsweg). Daar kan een mooie nieuwe structuur ontstaan. Ook de Halvezolenlijn is een thema bij het planten. Zo wordt in Raamsdonk een aardige rij langs het fietspad geplant. Maar ook in Geertruidenberg achter Siemerink naast het fietspad. Ook deze route behoort tot het voormalig spoortracé.


BOMENFONDS

Bomen planten is niet gratis. Om de aanplant te kunnen bekostigen heeft de gemeente een ‘bomenfonds’. Dit fonds wordt gevoed als er op andere plekken onverhoopt bomen moeten verdwijnen. Bijvoorbeeld voor een woningbouwontwikkeling. De ontwikkelaar moet dan de waarde van deze bomen vergoeden. Allereerst door zelf bomen aan te planten. Maar ook door een financiële storting te doen in het bomenfonds. De gemeente kan hiermee op andere plekken nieuwe bomen aanplanten of ervoor zorgen dat beschermde- en monumentale bomen kunnen worden behouden voor de toekomst.


MORGEN

Wij spraken in onze verkiezingscampagne de ambitie uit dat Geertruidenberg de groenste gemeente van Nederland zou worden. Wij zien de bomenplantactie als eerste stap. Vertrekkend wethouder Kevin van Oort heeft met deze eerste 200 bomen ons daarmee een mooi afscheidscadeau gegeven.


De fractie van Morgen!

Anke Voulon, Minie van de Weerd, Peter Verschuren

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page