top of page
  • Foto van schrijverMorgen!

Oekraïense vluchtelingen naar Hoge Veer

RAAMSDONKSVEER - 30 mei is het zo ver. Dan verhuizen de Oekraïense vluchtelingen vanuit de noodopvang in de Schattelijn naar de voormalige Hoge Veer locatie in Raamsdonksveer. Stapelbedden met gordijntjes ertussen als afscheiding kunnen worden verlaten voor heuse kamers met eigen sanitaire voorzieningen. Eindelijk wat privacy voor de mensen. Het was voor Thuisvester en de gemeente een hele krachtsinspanning om de ruimtes binnen beperkte tijd weer bewoonbaar te maken. Per slot van rekening stond de oude locatie van het Hoge Veer niet voor niks op de agenda om gesloopt te worden.

SCHATTELIJN

Begin maart kreeg de gemeente van de Veiligheidsregio de vraag om 75 Oekraïense vluchtelingen voor minimaal 10 maanden onderdak te bieden. Op zeer korte termijn kon de Schattelijn met dank aan de familie Simonis in gereedheid worden gebracht. Er kwam een schoonmaakploeg op de been en er werd een inzamelingsactie gestart. 15 maart kwamen de eerste vluchtelingen aan in Geertruidenberg. Het aantal mensen groeide uit tot 42.

Behalve een slaapplaats bood de Schattelijn een bad en werd er gekookt. In april kwamen er 35 nieuwe vluchtelingen bij, maar die vertrokken na een paar dagen terug naar Breda. Het grote aantal mensen met verschillende achtergronden accordeerde niet zo goed met elkaar.


HOGE VEER

Het oude Hoge Veer staat sinds 2020 leeg. Indertijd werd er gekozen voor sloop van het complex. Hergebruik van het gebouw vroeg om grote investeringen. Hoe anders kan het lopen. Inmiddels kunnen er na de nodige aanpassingen 150 vluchtelingen tijdelijk wonen. Het is niet groot en luxe, maar het biedt de mensen eigen kamers met de nodigde privacy en er is in de centrale keuken gelegenheid om zelf te koken. Het voormalige verzorgingshuis is opgekalefaterd en kan voor een jaar of wat nog dienst doen. In deze tijd is één ding onmisbaar voor ons zelf maar zeker ook voor mensen op de vlucht: de wifi verbinding die er lag was onbruikbaar en is weer hersteld.


VOORZIENINGEN

Om dit alles te realiseren werd het ambtenarenapparaat van onze gemeente ingezet. Met grote voortvarendheid en inzet gingen ze aan de slag. Hun gewone dagelijkse werkzaamheden moesten wijken. Voor het zeker niet alledaagse werk was er hulp van de gemeente Drimmelen, die zelf geen opvanglocatie kon bieden, maar wel ambtenaren. Er zijn in het Hoge Veer ruimtes ingericht waar voorraden kleding, verzorgingsartikelen en zo meer aanwezig zijn en in de centrale hal staan eindeloos stoelen en banken waaruit kan worden gekozen om de kamer(s) in te richten.


WASRUIMTE EN KEUKEN

Ook is er een ruimte ingericht waar wasmachines en drogers kunnen worden aangesloten. En de grote keuken voor indertijd het tehuis is min of meer weer in ere hersteld. Dan kunnen de mensen hun eigen maaltijden bereiden, want met al onze goeie bedoelingen kunnen wij geen originele Oekraïense borsch (rode bietensoep) of deruny (aardappelkoekjes) voor hen maken.


MORGEN!

Het lijkt er niet op dat de oorlog ten oosten van ons snel aan een eind zal zijn. Wij kunnen de mensen die nu bij ons wonen een veilige plek bieden en we

zullen ons best doen om hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk te laten zijn.


Namens de fractie van Morgen!


Minie van de Weerd

176 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page