top of page
  • Foto van schrijverMorgen!

Anke Voulon: Kom zelf in actie op warmetruiendag

Bijgewerkt op: 15 feb. 2022

GEMEENTE GEERTRUIDENBERG - Op vrijdag 11 februari vieren we de verjaardag van Warmetruiendag! Het Klimaatverbond Nederland is de initiatiefnemer van deze dag; ze organiseert deze dag sinds 2007 jaarlijks op- of rond de 16e februari. De datum dat het Kyotoprotocol (het eerste wereldwijde klimaatverdrag) in werking trad. Een dag die ons aan het denken zet over wat we zélf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan.

VERWARM JEZELF - NIET DE WERELD

Warmetruiendag wil de CO2 uitstoot nú omlaag, niet pas in 2030, ’50 of ’70. Dat kan door samen in actie te komen. Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van elk klimaatscenario. Inmiddels doen dan ook al zo’n 3 miljoen mensen mee aan deze dag. Dus zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan. Als heel Nederland op één dag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. Dus hup, stop met energie verspillen, trek aan die trui. Deze klimaatactie trek je zó uit de kast.


ELKE TRUI TELT

Ruim tweederde van de wereldbevolking is het erover eens (jongeren nog meer dan ouderen): de klimaatcrisis is een noodsituatie. Dus ja, wij zijn die ene generatie die er nog écht iets aan kan doen. En nee, een extra warme trui is niet genoeg om het klimaat te redden, maar: elke trui telt! Laten we ons niet wijs maken met denken dat de ander aan zet is: het is tijd voor (eigen) actie.


WIE DOET ER MEE?

President Obama trok in het Witte Huis zijn trui aan voor Warmetruiendag. Onze koning Willem Alexander, de NS, Donald Duck, Waterschap Rivierenland, de provincie Groningen, (basis) scholen in het hele land en vele anderen.


ENERGIEKOSTEN COMPENSATIE

De energieprijzen rijzen de pan uit. Daarom heeft de Rijksoverheid de energiebelasting verminderd. Dat betekent voor een gemiddeld verbruik 162 euro op jaarbasis minder. Boven op de vermindering energiebelasting, is er voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum vanuit de gemeente eenmalig een tegemoetkoming van € 200,- beschikbaar ter ondersteuning van het betalen van de energierekening. Mensen in de bijstand krijgen dit bedrag automatisch op hun rekening. Andere mensen uit deze groep kunnen zich ervoor aanmelden bij de gemeente via telefoonnummer 0162-579579.

Onze gemeente stuurt erop om de compensatie aan het eind van het eerste kwartaal 2022 uit te betalen.


MORGEN!

De trui staat symbool voor alles wat we NU kunnen doen om verdere klimaatontwrichting tegen te gaan. Wie de trui past…… In de zomer als het veel te warm wordt geen airco aan maar de korte broek!


Anke Voulon

Lijsttrekker Morgen!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page