top of page
  • Foto van schrijverMorgen!

Anke Voulon: Een inclusieve samenleving

GEMEENTE GEERTRUIDENBERG – In de raadsvergadering van februari, de laatste vergadering voor deze zittende gemeenteraad, komt een initiatiefvoorstel van Morgen! op de agenda. Een voorstel om de toegankelijkheid in onze gemeente voor alle mensen te verbeteren en te garanderen.

AANLEIDING

Uitgangspunt voor onze gemeente is een inclusieve samenleving conform het VN-verdrag handicap van 14 juli 2016. In het verdrag is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert en leidt tot gelijkwaardigheid in onze samenleving. Na een gesprek met het bestuur van de Stichting Toegankelijk Geertruidenberg werd duidelijk dat die inclusie in onze gemeente nog wel wat te wensen overlaat.


WET

In het kader van de Wet Gelijke Behandeling van Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ) zijn een aantal aspecten benoemd. Ondernemers en Instellingen zijn verplicht aanpassingen te doen voor mensen met een beperking. De regering is bezig een Algemene Maatregel van Bestuur op te stellen waarin regels komen over geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid. Als gevolg van deze wetgeving willen wij in de uitwerking van de intenties voor onze gemeente Toegankelijk Geertruidenberg serieuzer betrekken.


TOEGANKELIJK GEERTRUIDENBERG

Wij willen dat in de eerste plaats gaan doen in de reeds bestaande gesprekken tussen Toegankelijk Geertruidenberg, de gemeente en ketenpartners bij de zaken die de overheid zelf kan aanpassen, zoals toegankelijke gebouwen en straten, toegankelijke overheidswebsites, toegankelijke publieke voorzieningen. In de tweede plaats willen we dat de mening van Toegankelijk Geertruidenberg wordt meegewogen in de raadsvoorstellen, waarbij toegankelijkheid en inclusie een rol speelt. Hierbij dient aangegeven te worden op welke wijze het raadsvoorstel invloed heeft op de inclusieve samenleving. De adviezen van de Stichting moeten deel gaan uitmaken van de raadsvoorstellen die ter besluitvorming voorliggen in de gemeenteraad. Uiteraard is het de bedoeling dat Toegankelijk Geertruidenberg vroegtijdig bij de diverse trajecten en projecten betrokken wordt.


MORGEN!

Het is heel simpel: een ruimte waar iemand in een rolstoel kan komen, daar kan ieder ander ook naar binnen. Andersom is dat niet het geval. Er is nog wel een klus te klaren hoor, vooral in het historische deel van onze gemeente. Maar ook bij nieuwbouw: dat niet direct na oplevering de stoep weer los wordt getrokken, want de oprit is niet toegankelijk voor mindervaliden! Op naar een inclusieve gemeente voor echt iedereen!


Ik bedank ons raadslid Minie van de Weerd voor haar grote inspanning om dit initiatiefvoorstel voor elkaar te krijgen!


Anke Voulon

Lijsttrekker Morgen!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page