• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 10 - Vier jaar wethouder: durf keuzes te maken!


STILSTAND IS ACHTERUITGANG

Het klinkt als een cliché, maar toch is het wel waar. Verandering brengt de boel in beweging, zorgt voor ontwikkeling en nieuwe activiteiten. Niks doen is geen optie, daarmee ligt stilstand en verloedering op de loer. Plannen maken is goed, maar die moeten uiteindelijk ook ten uitvoer worden gebracht. Kijk naar het centrum van Raamsdonksveer. Visies op het centrum bestaan al meer dan 25 jaar, maar zonder ook daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen komt er uiteindelijk niks van de grond. Dat zou betekenen dat het centrum nog steeds verpauperd zou zijn. Dat geldt voor de panden, maar ook de uitstraling van de openbare ruimte is daarin van groot belang. En daarbij geldt ook dat de weg naar een vernieuwd centrum ook een lange tijd van overlast oplevert: wie mooi wil zijn moet eerst pijn lijden. Ook nu weer bij de opknapbeurt van het Gangboord. Keuzes die je niet uit de weg moet gaan, maar moet durven nemen, ook als niet iedereen het ermee eens is.

NOOIT IEDEREEN BLIJ

Wat duidelijk is in je werk als wethouder is dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Alle beslissingen leveren kritiek op. Er zijn namelijk altijd tegenstrijdige belangen en andere inzichten. Helaas wordt dat niet altijd zo ervaren en wordt er soms gedaan alsof je niet ‘luistert’ naar de inwoners. Uiteraard luister je wel naar de inwoners, alleen zul je keuzes moeten maken. Want ook hierbij geldt: niks doen is geen optie. Als we niet hadden durven kiezen kwam er nu geen nieuwe Riethorst of Hoge Veer. Als we niet hadden durven kiezen was er nu geen Lidl of bibliotheek. Als we niet hadden durven kiezen was er geen extra ruimte voor terrassen op de Markt gekomen. Als we niet hadden durven kiezen dan werd nieuwe woningbouw nog niet energieneutraal uitgevoerd. Als we niet hadden durven kiezen liepen we nog steeds ernstig achter met afvalscheiding. Als we niet hadden durven kiezen zou de 150kV hoogspanningslijn niet verdwijnen. Als we niet hadden durven kiezen was er helemaal geen oplossing voor Hooipolder gekomen. Dit zijn grote keuzes geweest, nu is het tijd om in te zoomen op de details en te gaan finetunen en verbeteren.

NAAR DE MENSEN TOE

Met enige regelmaat ga ik naar de mensen toe om hun situatie die ze onder de aandacht willen brengen op locatie te bekijken. Er wordt nog teveel vanaf het bureau gedacht. Veel beter is om ter plekke het gesprek aan te gaan. Mijn voornemen voor een volgende periode is dan ook om alle afspraken met inwoners, verenigingen, bedrijven of instellingen uit onze gemeente op locatie te gaan doen. Je kunt dan gelijk tot de kern komen en krijgt ook de context van vragen of situaties mee. Ik ben er van overtuigd dat dit de kwaliteit van besluiten ten goede komt en de inwoner zich ook serieus genomen voelt.

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg