• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 9 - 14 februari 2014: Van kansen verkwanseld naar kansen voor het oprapen


LEVENDIGHEID

In aanloop naar de verkiezingen in 2014 schreef ik een open brief waarin ik een aantal zaken benoemde over de kansen om Geertruidenberg levendiger te maken. Het was een pleidooi voor meer evenementen, voor meer terrassen en voor het makkelijk kunnen starten van een winkel of horecazaak. Helaas werden in die periode besluiten genomen die juist precies andersom werkte: strenger evenementenbeleid, een dichtgetimmerd bestemmingsplan en de gedachte dat terrassen ook vooral voor overlast zouden zorgen. Kansen verkwanseld!

MEER EVENEMENTEN

In de afgelopen vier jaar is hard gewerkt om bovenstaande zaken te verbeteren. Een goed voorbeeld is het evenementenbeleid. We zijn gestart om veel regels rondom evenementen los te laten. Zo is de beperking voor het aantal evenementen op de Markt komen te vervallen en hoeft een evenement ook niet aan een aantal inhoudelijke eisen te voldoen. In het verleden mocht er namelijk maar een beperkt aantal grotere evenementen op de Markt plaatsvinden. Zo was er geen ruimte voor een extra kofferbakverkoop en muziekevenementen werden sowieso al geweerd. Als we Geertruidenberg echt toeristisch op de kaart willen zetten moet er van alles mogelijk zijn op de Markt. Van leuke kofferbakverkopen tot een foodtruckfestival, maar ook zeker bijvoorbeeld een maandelijks muzikaal evenement. De Markt heeft het prachtige decor. Daar moeten we gebruik van maken. De regelgeving en het beleid is aangepast, nu nog mensen die evenementen willen organiseren. Dat zal toch voornamelijk vanuit de inwoners en de ondernemers moeten komen.

MEER TERRASSEN

De herinrichting van de Markt was er onder meer op gericht om ruimte te bieden aan terrassen. De oproep ‘meer terrassen op de Markt’ is wel een beetje mijn dingetje. In 2011 pleitte ik al met ene mooie foto in BN/DeStem van mij met een tafeltje op het middenterrein voor meer terrassen. Na de herinrichting van de Markt heeft inmiddels bijna iedere horecagelegenheid het terras uitgebreid. Het terras uitbreiden kunnen ze gratis doen. Alle ondernemers hebben daarom van mij een brief ontvangen met daarin alle mogelijkheden om het terras uit te breiden. Dat mag dus ook op het middenterrein. Wie durft het aan om als eerste horecazaak ook op het middenterrein een terras te starten?

VELE MOGELIJKHEDEN

In 2012 durfde men het niet aan om het bestemmingsplan zo op te stellen dat het voor alle panden aan de Markt direct mogelijk zou worden een winkel of horecagelegenheid te starten. Gelukkig biedt de landelijke regelgeving in combinatie met ons eigen beleid inmiddels voldoende mogelijkheden om toch snel medewerking te kunnen verlenen als iemand in zijn pand detailhandel of horeca zou willen beginnen. De komende jaren ligt de uitdaging er om dit nog beter bekend te maken en mensen te stimuleren hier mee aan de slag te gaan.

KANSEN PAKKEN

De basis is gelegd. Nu de invulling nog. We zijn er nog lang niet en daarom is het nodig dat we de handen ineen slaan. Kijk naar de toekomst en pak door. We hebben mensen met initiatief nodig, want alleen samen maken we Geertruidenberg levendiger! De kansen liggen voor het oprapen.

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg