• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 5 - 13 januari 2015: Hoe keer je het tij van dalende bezoekersaantallen van onze zwembaden?


DE FEITEN

Jaarlijks wordt de begroting van onze twee zwembaden vastgesteld. Ieder jaar gaat er een erg groot bedrag naar de zwembaden, bijna 500.000 euro per jaar. We willen uiteraard dat zov

eel mogelijk mensen gebruik maken van de zwembaden. Als je de abonnementsverkopen en bezoekersaantallen door de jaren heen bekijkt dan hebben we helaas te maken met een enorme daling. In 2007 werden er nog 5400 abonnementen verkocht. In 2014 was dat teruggelopen tot 3900, een daling van bijna 30 procent! Het roer moet om.

MAATREGELEN

Om te voorkomen dat de gemeente jaarlijks nog meer aan de zwembaden kwijt zou zijn wordt er regelmatig gesleuteld aan de entreegelden en de openingstijden. De tarieven gingen omhoog en het aantal zwemuren werd minder of flexibeler. In mijn ogen werden de zwembaden daar ieder jaar een stukje minder aantrekkelijk door. Duidelijk voor mij was dat dit soort ingrepen er in ieder geval niet voor zouden zorgen dat er meer bezoekers zouden komen. Ik wilde het rigoureuzer aanpakken. Waarom niet de abonnementsgelden halveren? Een fors lager tarief zorgt in mijn ogen voor hogere verkoop van abonnementen. Op die manier bind je weer mensen aan het zwembad. Mij werd verteld dat in de oude gemeente Geertruidenberg ze al eens zo’n actie met groot succes hebben uitgevoerd.

TEGENSTEM

Helaas kreeg ik de handen niet op elkaar. Het college en de gemeenteraad bleven bij het oorspronkelijk voorstel. Dat bracht mij ertoe (ik had dit dossier uitgebreid voor mezelf voorbereid) dat ik op dit onderwerp als één van de eerste keren nadrukkelijk tegen heb gestemd. Een standpunt wat door de jaren heen vaker is teruggekomen. Zeker omdat ook hierna de bezoekersaantallen bleven dalen.

ZWEMBADENDISCUSSIE

Naast de discussie over bezoekersaantallen is er deze periode ook de toekomstvisie voor de zwembaden opgesteld. Vele varianten werden met elkaar vergeleken: van één bad sluiten, een combibad bouwen tot aan het opknappen van beide baden. Ik ben geschrokken van de kosten van het realiseren van een nieuw combibad (binnenbad én buitenzwembad) en hoeveel meters zwemwater je daar dan voor terugkrijgt. Op beide zaken kan een combibad niet tippen aan de Schans en de Ganzewiel samen. Het opknappen van deze beide baden was daarmee de beste optie. Ook worden de beide zwembaden leuker gemaakt door het toevoegen van bijvoorbeeld een glijbaan in ieder bad.

BEZOEKERSAANTALLEN

Hoewel het opknappen van beide zwembaden natuurlijk prachtig is, is daarmee de discussie over de bezoekersaantallen niet afgerond. Juist als de zwembaden voor veel geld weer zijn opgeknapt is het fijn als ze ook goed gebruikt worden. Eerder pleitte ik voor de halvering van de abonnementsgelden. Belangrijker nog is de koppeling met beweging voor de jeugd. Geef de jeugd t/m groep 8 een gratis zwemabonnement. Laten we het gewoon eens proberen en zien hoe dat gaat. Ik geef liever veel geld uit mét resultaat, dan veel geld zónder een goed resultaat.

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg