• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 4 - 7 juli 2017: Weg met de hoogspanningslijn!


NIEUWE 380KV HOOGSPANNINGSLIJN

Om het hoofdnet te versterken besloot het rijk jaren geleden dat er een nieuwe 380KV verbinding moet komen dwars door West-Brabant heen (van Rilland naar Tilburg). Ik nam het dossier over van de burgemeester. Er komt dan een hoop op je af. Velen aan tafel konden inmiddels meepraten over alle technische verbindingen van zo’n stroomverbinding. Dat maakt je in het begin erg onzeker. Ik wil namelijk de inhoud kennen en zeker zijn van m’n zaak. Werk aan de winkel in een moeilijk dossier: waar komt die nieuwe lijn te liggen?

GEMEENTEN VERDEELD

Begin en eindpunt van de nieuwe hoogspanningslijn liggen vast, de weg er tussen kan op vele manieren. Nadat de minister (voor ons gevoel) plotseling zijn voorkeursroute wijzigde bracht dat veel onrust in de regio. We kregen de kans alternatieven aan te dragen. Een intensief traject volgde met vele sessies om met elkaar te komen tot een meest gedragen tracé namens de regio. Veel wethouders kwamen in een spagaat. Je zit er voor de inwoners van je eigen gemeente, maar als regio sta je samen veel sterker. Wat zou je doen als de regio één grote gemeente was geweest?

GEGOKT EN GEWONNEN

Datzelfde dilemma was er voor mij ook. Het simpele standpunt zou zijn: geen nieuwe hoogspanningslijn op het grondgebied van onze gemeente, we zijn al zo zwaar belast. Maar ik wist ook dat we als Geertruidenberg ook wisselgeld hadden: het verwijderen van onze hoogspanningslijn die dwars over Geertruidenberg en Raamsdonksveer loopt. Met het simpele standpunt lossen we niet ons grootste knelpunt op. Wisselgeld inzetten is daarentegen altijd een gok. De minister beslist. Met een eensgezind advies van de regio staan we echter wel sterker. Dat is waar we op hebben gegokt. De verwijdering van onze 150KV lijn maakte integraal onderdeel uit van het advies van de regio. En nu was het afwachten.

BESLUIT MINISTER KAMP

Na al wat hoopvolle signalen te hebben ontvangen van het ministerie en Tennet kwam op 7 juli 2017 dan eindelijk het besluit van minister Kamp: het volledige advies van de regio wordt door het rijk overgenomen! Wat waren we blij! Al onze inzet van de maanden ervoor werd beloond. We hebben strategisch gegokt en gewonnen. Hoewel we een nieuwe 380KV verbinding erbij krijgen op een klein stukje van ons grondgebied, worden we verlost van ons grootste knelpunt op hoogspanningsgebied. De lijn dwars over de woonkernen van Geertruidenberg en Raamsdonksveer zal worden verwijderd en ondergronds worden verkabeld. Een nieuwe fase breekt aan. Samen met Tennet aan de slag om zo snel mogelijk tot verwijdering over te kunnen gaan en het beste nieuwe ondergronds tracé kiezen om de stroom toch richting Waalwijk te krijgen.

Ondanks dat de hele 380KV discussie een zwaar traject is geweest, was het ontzettend interessant. Het is een proces waar rijk, provincie, regio, gemeenten, belangengroepen en actiecomités samenkomen en elkaar uiteindelijk ook nodig hebben. Het is ook één van de onderwerpen waar ik in de vier jaar wethouder misschien wel het meest van geleerd heb. En alleen dat al geeft een voldaan gevoel.

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg