• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 3 - 24 maart 2016: De weg vrij voor nieuwbouw Riethorst


VELE POGINGEN

In het verleden zijn meerdere pogingen ondernomen om te komen tot de o zo nodige nieuwe Riethorst in Geertruidenberg, maar keer op keer kwam het er niet van. Het laatste plan dateerde van omstreeks 2010, waarbij de Riethorst werd gecombineerd met supermarkt en woningbouw. Dat stuitte om ruim 100 bezwaren vanuit de omgeving. Naast de gevoeligheid van het plan raakte woningcorporatie WSG in financiële problemen. We kennen de effecten allemaal. Helder was dat vele projecten stil kwamen te liggen. Tussen kerst en oud & nieuw maakte ik met directeur Liesbeth van Beek de afspraak dat we project voor project weer op de rit zouden zetten. Zo ook de Riethorst aan de Venestraat.

MOEILIJKE KEUZE

De Riethorst lijkt een op zichzelf staand project. Niets is minder waar. Hoe om te gaan met de vele bezwaren tegen de komst van een supermarkt? Wat betekent dat voor de supermarkt aan het Schonckplein? Als gemeente mogen we niet zomaar overal nieuwe supermarkten toestaan. We moesten zelfs kiezen. De keuze om de supermarkt aan de Venestraat te laten vallen is geen gemakkelijke geweest. Je weet dat het goed is voor het centrum, maar verloedering op het Schonckplein lag op de loer. We zouden daar dan namelijk actief de supermarkt weg moeten bestemmen. De keuze viel daarom op de nieuwe Riethorst met alleen woningen, zonder supermarkt, maar wel met de mogelijkheid om de supermarkt op het Schonckplein uit te breiden. De kern Geertruidenberg verdient namelijk een volwaardige supermarkt. Op 24 maart 2016 werd met een raadsbesluit de weg vrijgemaakt voor de nieuwe Riethorst. Dit besluit is niet zonder gevolgen geweest, want ook de aankoop van sporthal De Veste maakte onderdeel uit van de deal.

INVULLING SCHONCKPLEIN

Doordat de gemeente eigenaar werd van sporthal De Veste op het Schonckplein kon ook daar wat gemakkelijker een ontwikkeling plaatsvinden. Het was een heel gestoei om een uitbreiding van de supermarkt daar te combineren met het behoud van de sporthal. De gebouwen zouden fysiek zou dicht op elkaar komen te liggen dan dat ruimtelijk eigenlijk niet wenselijk is. Omdat de sporthal al jarenlang leegstond leek woningbouw in combinatie met de uitbreiding van de supermarkt voor de toekomst de beste oplossing. De gemeenteraad besloot echter anders: zet sporthal De Veste in de verkoop om deze te behouden. Dat is gelukt. Een prachtige nieuwe invulling in de vorm van een Soccercenter. In de toekomst zullen we wel zien hoe het zich verhoudt tot de supermarkt.

NIEUWBOUW IN ZICHT

Na zo’n raadsbesluit over de Riethorst moet er nog erg veel gebeuren. Dat is vaak vervelend, want je merkt dat veel inwoners dit niet begrijpen. Vaak wordt er gedacht dat een plan al weer gesneuveld is, omdat het zo lang stil blijft. Bij de Riethorst hebben we er daarom voor gekozen met enige regelmaat de omgeving actief te blijven informeren met inloopavonden. Zo kon men het ontwerp zien groeien en werd ook steeds concreter wanneer sloop en de start van de nieuwbouw gepland stond. Hoewel de sloop van het pand (en naastgelegen woningen aan de Kloosterstraat) altijd emotioneel pijn doet kunnen we straks met trots de nieuwe Riethorst verwelkomen. Een Riethorst die nog steeds een plekje heeft in het historisch centrum en daar qua uitstraling ook prima in gaat passen.

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg