• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 2 - 25 september 2014: Doorbraak centrum Raamsdonksveer


VASTGELOPEN ONDERHANDELINGEN De uitstraling in het centrum van Raamsdonksveer was op veel plekken nog niet op orde. Verpauperde panden ontsierden op een aantal locaties het straatbeeld. Een situatie waar veel mensen een mening over hebben, zonder nu ook echt te weten wat er precies aan historie achter zit. Vanuit mijn voorganger Lida Verschuren begreep ik dat er al lange tijd gesprekken gaande waren met pandeigenaar Piet Kieboom om tot herontwikkeling van een aantal locaties in het centrum te komen. De onderhandelen waren vastgelopen. Gemeente en Kieboom waren niet voldoende tot elkaar gekomen. Als nieuwe wethouder wilde ik toch nog graag een poging wagen. Het onderwerp was te belangrijk om het te laten voor wat het was.

BEGRIP In de eerste gesprekken met Piet Kieboom ontrafelden we wat er nu eigenlijk op tafel lag en doken we ver terug de tijd in om te snappen hoe zaken waren gelopen. Bij zo’n jarenlang slepend onderwerp als het centrum komt veel emotie kijken. Het gaat dan de ratio te boven en om dan tot een deal te komen vraagt het om begrip. Begrip voor elkaars vertrekpunt en positie. Dat maakt dat je ook samen in staat bent na begrip voor het verleden dat te kunnen laten rusten en op positieve wijze naar de toekomst te kunnen kijken. Dat betekent ook water bij de wijn doen. Beiden nog een stap zetten om uiteindelijk een handtekening te kunnen zetten onder een overeenkomst die het centrum voor de toekomst gaat veranderen. Op 25 september 2014 stemde de gemeenteraad in met het resultaat van de onderhandelingen. Blijdschap! Eindelijk was de weg vrij voor de ontwikkeling van de nieuwe bibliotheek aan de Keizersdijk, de herontwikkeling van de oude Esta Loca waar nu een Sushirestaurant zich vestigt en kan de oude schuur in de Hoofdstraat plaatsmaken voor nieuwbouw. Daarnaast ontstaat voor de gemeente de mogelijkheid om de tweede doorsteek naar het parkeerterrein aan het Kardeel te maken.

GROTE STAPPEN IN HET CENTRUM Naast de overeenkomst met Piet Kieboom liep parallel daaraan ook de ontwikkeling van supermarkt Lidl met de nieuwbouw daarvoor aan de Keizersdijk. De twee projecten samen zorgen voor een ware metamorfose van de Keizersdijk en brengen het centrum opnieuw tot leven. Dit soort trajecten duren altijd enorm lang. Enerzijds om tot de goede afspraken te komen, maar ook de formele procedures die daarop volgen. Maar als je dan uiteindelijk in de praktijk ziet hoe mooi het eruit komt te zien en je ook merkt dat de drukte in het centrum fors toeneemt dan weet je dat al die moeite de afgelopen jaren niet voor niets is geweest.

Kevin van Oort Wethouder in Geertruidenberg