• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Recente berichten
Archief

DEEL 1 - 19 maart 2014: De verkiezingsuitslag


LAATSTE LOODJES

Na een zware en intensieve campagne is het op woensdag 19 maart 2014 afwachten. De avond ervoor stopte ik in de stromende regen strijdvaardig de laatste flyers in de brievenbussen in de Bedaulxstraat in Geertruidenberg. Ik liet me er niet door weerhouden, het zou zonde zijn als nu de laatste mensen niet alsnog onze standpunten zouden kunnen lezen, voordat ze de volgende dag naar de stembus zouden gaan. In de avond is de uitslagenavond op het gemeentehuis, waarbij de resultaten uit de verschillende stembureaus langzaam binnendruppelden. We waren blij, want we deden het goed. In de kern Geertruidenberg werd GroenLinks/

D66 de grootste partij en alles bij elkaar kregen we 4 zetels in de gemeenteraad, achter UwDrieKernen die met 5 zetels de winnaar van de verkiezingen werd. Ik herinner me het mooie moment waarop Minie van de Weerd, waarmee ik jaren samen in de gemeenteraad had gezeten, en Bert van den Kieboom, lijsttrekker U3K, elkaar in de armen vlogen van euforie. BN/DeStem maakte daarvan een prachtige foto.

ONDERHANDELINGEN

Na de geweldige avond moest iedereen aan de bak. Een belangrijke periode begint: de coalitieonderhandelingen. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Welke partijen gaan elkaar vinden om een meerderheid te vormen in de gemeenteraad? Wie past er bij elkaar? Achter de schermen wordt volop gelobbyd. Ik doe daar niet aan mee. Ik heb er vertrouwen in dat U3K als eerst met ons als tweede partij in gesprek gaat. Ik heb geen behoefte aan van te voren gesloten bondjes om je kansen te vergroten (maar misschien wel te verkleinen) op het pluche terecht te komen. Uiteindelijk kwamen U3K, GL/D66 en CDA tot elkaar en is gewerkt aan het inhoudelijk programma en ook niet onbelangrijk: wie neemt er namens de partij plaats in het college van B&W? De nieuwe frisse fractie van GL/D66 sprak het vertrouwen uit in mij om wethouder te worden. En zo gebeurde het.

EERSTE WERKDAG

Na de installatie op 21 mei start dan je eerste echte werkdag als wethouder. Heel vreemd. Als je aan mensen vraagt wat een wethouder precies doet weet eigenlijk niemand het antwoord. Ik heb 10 jaar lang als bijbaan bij de supermarkt PLUS gewerkt. Daar was het snel duidelijk wat je moest doen als je achter de kassa zat of op de brood of groentenafdeling aan het werk moest. Maar op mijn eerste dag als wethouder vroeg ik me oprecht af: en nu? De mailbox was nog leeg, geen afspraken in de agenda. Ik zat daar maar alleen op mijn kamer met de vragen: wat moet ik doen? Wanneer gebeurt er iets? Waar heb ik wat over te zeggen? Valt er al wat te kiezen? Hoe rustig die eerste werkdag was, hoe anders werd dat wat weken later. Wekelijks uitpuilende agenda’s en iedere dag ontstaat er wel weer een nieuwe kleine crisis, waarbij iedereen alles uit z’n handen moet laten vallen om dat ene dingetje op te lossen. Het wethouderschap is hectische baan die eigenlijk te vergelijken is met een achtbaan, waarbij het eindpunt pas bij de verkiezingen vier jaar later ligt. Heb ik er spijt van? Nee, echt niet!

Kevin van Oort

Wethouder in Geertruidenberg